Labdarúgás a széleken: az USA-ban azerbajdzsáni és a Feröer-szigeteki élet

Vegyük le ezt a korai úton. Mayowa Alli bálnát evett. A bálna szaggatott és grillezett bálnát eszik. Amikor az Atlanti-óceán északi részén elhelyezkedő szigeten él, ez az, amit csinálsz.Carli Lloyd emlékiratai felolvasztják a mítoszot, hogy az amerikai női foci minden móka és barátok Tovább

„Néhányan azt mondanák, hogy a bálna evés barbár, de Megtanultam megnézni a szemszögből ”- mondja Alli. – Csak egyszer voltam. Nem tudok kifinomult áttekintést adni – de ez jó volt. ”

Alli védelmet nyújt KI Klaksvikért, a Feröer-szigeteki Premier League csapatának, és az új környezethez való hozzáigazításában .Nigériában született családja négy éves mobil sportfogadás korában költözött az Egyesült Államokba, és Lanhamban, egy kis Maryland városában, Washington DC és Baltimore között nőtt fel. „Azt hittem, hogy a kecskehús evés normális volt, amíg elmentem az általános iskolába, és mindenki más azt mondta nekem, hogy furcsa volt” – mondja.

Egy tehetséges középiskolai futballista, Alli-t a Bucknell Egyetem Pennsylvania-ban toborozta és Az Amerikai Amerikai Futball Coaches Egyesület által 2013-ban all-amerikának nevezték. Főiskolai edzője azt mondta, hogy a Major League Soccer csapatok érdekeltek. A bajnokság Superdraftja, ahol a főiskolai játékosokat profi csapatoknak hívják, beckoned. De Alli nem hívott.

„A vázlatrendszer egy kicsit furcsa” – magyarázza. „A legnagyobb amerikai sportokban olyan sikeres volt, de az MLS nem mindig ilyen.Külföldi játékosokat választanak, és a főiskolai rendszer nem a bajnoki bázis. ”

Alli választott. Maradj otthon Amerikában, hűtsd le a sarkait egy profi pályán, és használd a politikai tudomány fokozatát – vagy nézd meg külföldre. Akkor Bucknell alumínium Conor O’Brien, aki Dániában professzionálisan játszott, csatlakozott néhány ponthoz, és Alli egy repülőgépre szállt Koppenhágába.

Az első napján Dániában Alli a harmadik osztály tartalék csapatával próbált klub – egy hosszú út az európai glamourtól, amelyet a Bajnokok Ligája a TV-ben ábrázol. A következő szezonra felajánlották a szerződést, csatlakozott az első divízióhoz (másodszintű) Vendsyssel klubhoz, mielőtt a Feröer-szigeteki 10 csapat Premier League-nél KI Klaksviknak adták volna kölcsönét. a norvég-tenger szigete, amelynek lakossága körülbelül 50 000 fő.Klaksvik a második legnagyobb város – valójában város -, amelynek lakossága alig több mint 4000 fő. A főváros, Torshavn (szó szerint „Thor kikötője”), 13 000 lakosa van.

„Ha az utcán sétálsz, és valaki nagyanyját unibet regisztrációs bónusz látod, azt mondod hi” – mondja Alli. – Nem vásárolja meg a halat a szupermarketben. Egy halásztól kapod. Ha szüksége van valami rögzítettre, hívja a nagybátyját. Ha valami varrásra van szüksége, hívja a nagymamádat. ”

A Faroe-szigeteken futó foci játék közben azonban Alli azt mondja, hogy megtudta, hogy megtanult dolgokat, amiket kételkedett abban, hogy felveszi-e a helyét. MINKET. – Itt jössz és tanulni annyit – mondja. „Van néhány alapvető dolog, amit a játékosok már fiatal korban érnek el, amikor 22 éves koromban tanulok.Képzeld el, ha ezt 16 vagy 17 éves koromban tanultam volna meg? ”

Mikkjal Thomassen, a Klaksvik 40 éves edzője, mondja Alli keményen dolgozott annak érdekében, hogy a„ holisztikus megközelítésnek ”nevezze. futball. „Számunkra a központi védő nem csak védő,” mondja Thomassen. „Nagyon sok felelősséget vállaltunk a játék építésére is. Mayowa kivételes a fizikai képességeiben – képessége, hogy ugorjon és erőt és bátorságot. Ez az ereje. Nemzetközi szinten van. ”

A Feröer-szigeteki csapatok négy külföldi játékosot tudnak kiállítani. Sokan Dániából vagy Kelet-Európából származnak, vagy karrierjüket kezdik, vagy véget érnek. A legmagasabb behozatal havonta körülbelül 6000 dollárt tesz lehetővé, egy autóval és házzal dobva.Más játékosok közelebb jutnak a 3000 dollárhoz.

A játék napja közel 3000 embert vonz a csapat stadionjába, ami szinte több ember, mint a város hivatalos népessége. A KI Klaksvik is sikeres női csapattal rendelkezik. Képzeld el a pénteki éjszakai lámpákat, amelyeket egy Norvégia és Izland szigetén elhelyezkedő szigeten helyeztek el. Thomassen, aki a Feröer-szigetek rendőrfőnöke 15 éve volt a teljes munkaidős futballedzővé válás előtt. Az elmúlt évben Alli is részmunkaidőben dolgozott asztalosként. „Nem lehet csak egy foglalkozása a Feröer-szigeteken,” hozzáteszi Thomassen.

A bajnokság nem csak vonzza a nemzetközi játékosokat Európából.Az elmúlt szezonban az Alli csapattársai is Nigériából, Kamerunból és Szenegálból érkeztek.

„Néha átmennék a házukba és enni nyugat-afrikai ételeket” – mondja Alli. – Meglepődtem, hogy megkaphatják az összetevőket, de találtak néhányat. Volt egy nigériai srác, aki itt volt egy pizza boltban. Soha nem fogod tudni, hogy mit fogsz találni a világ körül. ”

Az Alli KI-vel történő kölcsönügylete decemberben ér véget. Ha a csapat az első négy helyen (jelenleg a táblázat tetején) befejeződik, akkor lehetősége van az Európa Ligán való részvételre. Alternatív megoldásként, Alli, most 24 éves, visszatér Dániába.

„Bizonyos játékosok talán félnek attól, hogy egy teljesen új világban vannak”, mondja Alli. – De te fiatal vagy, és soha nem fogod tudni, hogy mi történik. Érdemes egy lövés.Ha a futball nem működik Önnek, még mindig nagyszerű élményt nyújt. ”Adan Coronado, AZAL, Baku, Azerbajdzsán

Adan Coronado nőtt fel Hawaii kertek, Kalifornia, Los Angeles déli részén és nem messze Huntington Beach-től. Manapság azonban Coronado Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban él a Kaszpi-tengeren. Baku és a Kaszpi-tenger nem ismert napfény és szörf. Valójában Baku nagyjából a „szélcsúszott városnak” fordul.

„Olyan voltam, mint:„ Ó, hol van Azerbajdzsán? ”Coronado emlékeztet, amikor megtudta, hogy az AZAL, az azerbajdzsáni Premier League csapatában érdekelt aláírásakor. „A Google-on mentem, és azt mondta:„ Hol van ez a hely? ”Láttam, hogy Törökország alatt volt:„ Ó, egy kicsit távolabb van otthon.Ez az út a tó felett van. ”

Az AZAL a legfrissebb megállás a professzionális futball kevésbé ismert ligaival a Coronado számára. A mexikói születésű apja vérébe vitt a Coronado (most 26), aki sikeres középiskolai játékos volt, de a hagyományos főiskolai utat megnyugtatta, hatékonyan egy tehetségkutatón.

300 dollár átadása Los Angelesben belépett egy kombájnba – egyfajta amerikai Got Soccer Talent -. A játékosokat, akik vágást hajtottak végre, nem hívták meg Hollywoodba, de egy 18 fős csapat részeként felajánlott egy költségtérített utazást Németországba, hogy a helyi csapatok ellen játszhasson.A reményt egy európai ügynök vagy egy cserkész, vagy bárki más is észrevette.

„Mindig volt kíváncsi, hogy külföldön játsszam, ha esélyem lenne” – mondja Coronado. „Amikor a kombájn jött fel, azt gondoltam,„ OK, ez az út, ahogyan odaérek ”. Vettem az esélyt, és elhagytam mindent – főiskolát, családot. 21 éves voltam. Futballistaként, ha profi akarsz lenni, ez késő volt. De azt hittem, nem fogok elveszíteni semmit, akkor miért nem? ”

Németországban a középpályás után több klubtal is meghallgatták a tárgyalást, és szerződést kötött a Kickers Emdenrel a német harmadik szinten. „Hagyományos klub volt, jól szervezett és fanbázissal” – mondja Coronado.Ugyanakkor komoly anyagi problémákkal küzdő klub is volt, és Németország (hatékony, amatőr) ötödik szintjére esett.

„Kicsit meglepődtem” – vallja be Coronado. Facebook Twitter Pinterest Azerbajdzsán rajongók mutatják a támogatást Bakuban. Fénykép: Anthony Devlin / PA

De nem zavart. A barátok barátai kapcsolatba léptek Montenegró és Bosznia-Hercegovina klubjaival, ahol két évszakot játszott. A szakmai álom még életben volt. Aztán jött a hívás Baku.

„Nem ismerem ezt a fickót, így először olyan vázlatos volt,” mondja Coronado az ügynökök és szerződések néha árnyékos világáról. „Bemutatják magukat, de nem tudod, kik azok, így kockázatos.Nem tudod, hogy ki beszél, néha. – Én voltam az első! – nevet. Amikor megérkezett Bakuba, a klub mini-dokumentumfilmet készített. – Olyanok voltak, mint mi történik ?! Felvettek és meg akartak tudni a kultúrámról. A mexikói-amerikai itt más. ”

A Coronado nem-azerbajdzsáni csapattársai grúz, kínai és iráni. – Nem sokan beszélnek angolul itt – ez török ​​és orosz – mondja.

Gyerekként a Coronado kedvenc játékosa a Manchester United Eric Cantona volt. Kaliforniában otthon tévében nézi az európai játékokat.Apja beszélt a játékokról és arról, hogy Európában milyen a foci Amerikában. – Ezt akartam látni, és ezt tapasztalni – mondja Coronado. – Először csak az általam nyújtott kis fizetéssel kellett eljutnom – magyarázza Coronado. „Segítenek neked a házban, és a kicsi, amit én szerettem volna elfogyasztani az élelmiszerre, és a többit otthoni utazásra mentem. Így indul az alacsonyabb ligákban. Mindenki, aki itt tartózkodik Azerbajdzsánban, Angliába, Spanyolországba, Franciaországba vagy Németországba akar menni.Ki akarnak menni. ”

Családjától távol -“ Még nem látogattak meg, mindig dolgoznak, tudod, hogy ez hogyan „- és barátnője, Coronado tölti leállási idejét újonnan elindított divatcímke csapattársaival. A labdarúgás utáni karrierjének figyelembevételével a Left1 nevű címke tervezői pólókat jelent, mint a ruházati profi futball játékosok viseletét.

„Végül hazamegyek, de szeretnék fedezze fel a világot és tanuljon meg a különböző kultúrákról ”- mondja Coronado. – Talán kényelmesnek kell lennem, és stabil életem van, de meg akarok tanulni és elvenni a dolgokat a világtól.Minden alkalommal, amikor hazamegyek, azt mondják: „Itt fogsz maradni?” Azt mondom: „Nem, talán legközelebb”. ”Shaquell Moore, Atletico Levante, Valencia, Spanyolország

Shaquell Moore számára , a legrosszabb nem fizetett. Öt hónapig. És nem csak az amerikai tinédzser. Az egész csapat nem fizetett szinte fél évszakra. Üdvözöljük Európában, mint profi játékos.

„A spanyol srácok itt voltak, és valaki támaszkodott, de magamnak kellett állniuk” – emlékszik vissza Moore első szezonjára Spanyolországban. – De hogy őszinte legyek, nem hiszem, hogy valaha is jobb öltözőben lennék. Mindenki pozitív maradt és segített egymásnak. Rossz volt, de jó volt. Sokat segített. Tudom, hogy meg tudom erősíteni, még akkor is, ha mindent el akarok dobni, és hazamegyek.

Moore, 19-es, van a labdája a vérében.Apja Wendell játszott a Trinidad & amp; Tobago, aki az országot háromszor képviseli az 1986-os világbajnokság kvalifikációs kampánya alatt. (Kanada csatlakozott Mexikóhoz, mint Concacaf képviselői a döntőben). Floridában és Grúziában nőtt fel Shaq Moore az amerikai nemzeti ifjúsági csapatok felkelőcsillagja, a 17 év alatti feleségével, aki az új-zélandi 2015-ös világbajnokságon játszott a 20-as években, és megnyerte az FC-vel kötött Major League Soccer szerződést Dallas.

„A hagyományos út az, hogy a középiskolába jársz, főiskolára megy, és karriert indítsz ott” – magyarázza Moore. – Azt hittem, képes voltam kihagyni a főiskolát és tesztelni a tengerentúli vizeket.Nincs semmi ellen az MLS ellen, a bajnokság egyre növekszik, de meg akartam kipróbálni Európát. vonzotta a spanyol cserkészek érdeklődését. A Dallasból csak négy hónap múlva megnyílt az ajtó. Moore a Valenciában, a Levante-ban és a Huracan-ban próbált ki. . – Nem akarják neked adni a labdát, és nem akarják, hogy ragyogjanak. pénzügyi problémák, amelyek végül a szakmai klubként való elhalálozásához vezetnek 2015 végén.Ezután Moore elnyerte a megállapodást a Real Oviedo-val, a tartalékcsapatért, mielőtt az utolsó augusztusi átutalási ablak végén írt alá Levante-nel. amikor megkérdeztem, igazán szeretnék itt lenni? – mondja Moore. „De ezek a tapasztalatok erősebbé teszik.”

Moore a Huracan aláírása után elhagyta a nemzeti csapat radarját, és nem játszott az első csapatában. Valenciából telefonon keresztül (spanyol lecke után) azt mondja, hogy nem bánja meg az MLS-t és Európába költözést. Oktatása nem csak a nyelvi órákhoz kapcsolódik.

„A kultúra itt foci, foci és futball” – magyarázza. „Az emberek őrültek, és mindenki lelkes – még a tartalékcsapatoknál is.Spanyolország egy futball ország.

„A másik különbség az Egyesült Államokkal a játékosok technikai képessége. Otthon a nagyobb szereplőkre összpontosít, és akik a leggyorsabbak és leginkább fizikaiak lehetnek. Itt lehet fizikai, de az agynak is szüksége van a játékra és a jó technikára. Ez versenyképesebb, mert sok játékos van, és mindenki jó. Még az alsó részlegekben is. ”

A Moore kétéves szerződést írt alá Levante-val. Terve, hogy behatoljon a Levante első csapatába (jelenleg a második szinten játszanak, míg a tartalék oldala a harmadik helyen játszik), és visszaszerezte az amerikai válogatott figyelmét. Azt vicceli, hogy nem fogja azt mondani, hogy egy napot vesz. Két év egyszerre? Az más. 2018-ra 21 éves lesz.A spanyol professzionális csapattal egy kétéves foglalkozás olyan, mint a főiskola – de nagyon más.

„Mindenki itt Spanyolországban küzd, hogy a csúcsra kerüljön” – mondja. – Itt foci vagy semmi.